Nisan 29, 2005

Yolculuk




isviçre'de havaların durumu pek belli olmuyor ,Türkiye`de ki gibi maalesef dört mevsimide tam olarak yaşayamıyoruz. Üç gün önce havalar güzelken yürüş yaptığım zaman çekilmiş bir fotoğraf..

Bu ay , yemek yapmayı bir zevk olarak düşünen ve paylaşmayı seven dostlara henüz merhaba demişken ,ayrılık haberi vermem gerekiyor.Yarın iki haftalığına çok özlediğim İstanbula gidiyorum.Döner dönmez tarif paylaşımına devam edicem insaAllah..kendinize çok iyi bakın,sevgiler...Hülya.

Nisan 27, 2005

Sebze ve tavuklu Pilav


annem türkiye `de olduğu için yemek yapma işi bana kaldi,dün akşam buzdolabinda bulduğum malzemeler ile bu pilavi yaptim...inşaallah deneyip yapanlarinda hoşuna gider...

malzemesi:
- 2 adet tavuk budu
-2 su bardağı pirinç
-bir kase dondurulmus bezelye
-yarim kabak ve yarim patlican
-2 yemek kasığı mısırözü yağı ve bir yemek kasığı zeytinyağı
-tuz, sebzeli çeşni
Hazirlanisi:
-ayıklanmış ve yıkanmış pirinçleri ılık suda bekletin.Pirincler bir saat kadar suda bekletilirken,tavukları bir tencerede haşlayın,haşlanan tavukları bir tabağa alın ve tavuğn suyunu daha sonra pilavın üzerine dökmek için kenarda bekletin.Tavukları didikleyip bir tabağa alın.
-teflon tava'da yağı kızdırdıktan sonra ,tamamen soyulmus ve küp küp doğranmıs kabak ve patlıcanları hafif kızartın(çok kızarırsa hem rengiı hemde yemeğin tadı değişecektir).Pirinçleride ilave edip bir iki dk. kavurun, bezelye ve didiklenmiş tavuğu ilave ettikten sonra tuz ve baharatıda serpin ve tavuğun suyunu sıcak olarak dökün.
kısık ateşte pişirin
Afiyet olsun :)

Nisan 26, 2005


baharin getirdigi güzellikler

bahar

Yayla çorbası



malezemesi:
-
6 bardak et suyu
-bir corba kasigi un
-1 + 1/2 yemek kasigi kirik pirinc
- 2 su bardagi yogurt
-bir yumurta
ayrica:
kuru nane,tuz ve arzu edenler icin kirmizi biber.

hazirlanisi: et suyunu bir tencereye yikanmis pirincler ile birlikte koyun ve pisirmeye baslayin,ayri bir kabta un,yumurta ve yogurdu karistirin.Sicak et suyundan yogurtlu karisima 2-3 yemek kasigi ilave edip karistirin.Sonra yogurtlu karisimi yavas yavas et suyunun icine dökün,nane ve tuzu ilave edip pisirin.

Nisan 25, 2005

Hangi Vitamin hangi gidada?

A Vitamini: Vücudun gelismesi , göz sagligi , solunum sistemi ve saglikli bir cilt icin gereklidir.
- karaciger,yagsiz et,süt tereyagi,yumurta ,yesil ve sari sebzelerde bulunur.

B Vitamini: B-1,B-2,B-6 ve B-12 vitaminlerini icine alan grubtur.Istah,sindirim ve sinir sistemi icin gereklidir.
- tahillar,yagsiz et,böbrek,yürek,beyin,yerfistigi,tavuk,ceviz,yumurta,kepek ekmegi ve yagli tohumlarda bulunur.

C Vitamini: Vücudun direncini artirir,mikrobik hastalikrdan korur,dokularin ve dis etlerinin sagligi icin lazimdir.
- Portakal,mandalina,greyfurt,limon,havuc,cilek,kavun,taze kirmizi ve yesil biber,beyaz ve kirmizi lahana,maydonoz,kusburnu ve yesil sebzelerde bulunur.

D Vitamini: kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydali bir hale gelmesi,kemiklerin gelismesi icin lazimdir.
- Balikyagi,süt ve tereyaginda bulunur.

E Vitamini : Büyüme ve üreme icin gereklidir.
- Bugday,pirinc,misir,dari,cavdar,marul,soya,yerfistigi,kabak cekirdegi,badem,susam,ceviz,zeytinyagi,aycicek yagi,misirözü yagi,pamukyagi ve yesil sebzelerde bulunur.

K Vitamini: Kanin normal sürede pihtilasmasi icin gereklidir.
- Et,karaciger,domates,kabak,karnibahar,ispanak ve diger yesil yaprakli sebzelerde vardir.

Kalsiyum ve Fosfor: Peynir,yumurta sarisi, yagsiz et, süt yogurt, lahana,limon, maydonoz,soya,dereotu,badem,tahin ve susamda bulunur. Yiyeceklerin emilerek vücuda yararli hale gelmesi icin ikisi birlikte alinmalidir.Biri olmazsa diger ise yaramaz.

Potasyum: Et ,blik,muz ,greyfurt,portakal ve patateste bulunur.

Sodyum ve Klor: Sofra tuzunda vardir.Hücreler,idrar,ter ve kan icin gereklidir.Yemeklerin disinda ayrica kullanmak gerekmez.

Iyot : Deniz baliklari,deniz bitkileri,deniz tuzu ve balikyaginda bulunur. Vücut agirligini saglayan troid bezi icin gereklidir.

Demir ve Bakir: karaciger,beyin,yürek,böbrek,yumurta,et ve balikta vardir.Sayilan yiyeceklerde ikisi birden bulunur,kanin oksijen tasimasi ve karbonhidrati atmasi icin gereklidir.

Magnezyum : Kuru fasulye, soya ve yesil sebzelerde bulunur.Sinir sistemi icin gereklidir.

kaynak: yemek zevki dergisi...

Nisan 24, 2005

karisik pizza



pizza hamurunun tarifi (ITALIENISCHE KÜCHE) kitabina ait...

hamuru icin :
- yarim paket kuru maya (ben yarim paket yas maya kullandim)
- bir tatli kasigi toz seker
-250 mg. ilik su (ben ilik süt kullandim)
-350 gr. un
- bir tatli kasigi tuz
- bir yemek kasigi zeytin yagi
harci icin :
-bir kuru sogan
-yesil,kirmizi ,sari dolmalik biberlerin yarisi
-3 yesil sivri biber
-bir mantar konservesi (evde tazesi olmadigi icin konservesiyle yapmak zorunda kaldim)
-2 ufak domates
-bir tane rendelenmis kabak
-yarim domates konservesi
ayrica:
pizza baharati(migrosta bulabilirsiniz),100 gr. mozerella peynir ,istege bagli olarak 4 dilim salam
hazirlanisi:
maya ve sekeri suda karsitirarak eritin,ayri bir kabta un ve tuzu karistirin ve ortasina havuz acip yagi ve suda erimis olan maya ve sekeri ilave ederek ,yogurun.üzerini örterek yarim saat dinlendirin.
DSCN2590harci icin ,teflon tavada 2-3 kasik zeytin yaginda sirayla malzemeleri koyarak yaklasik 20 dk pisirin ,en son baharti ve tuzu ilave edin ve ocaktan alin ,sogumaya birakin.
hamuru merdane ile acip tepsiye yayin ,ben teflon tepsi kullandim bu nedenle tepsiyi yaglamadim.(bu hamurdan resimdeki tepsiden 3 tane cikiyor).harci üzerine dökün ,en son rendelenmis mozerella peyniri ve salamlari ilave edip ,önceden isitilmis 200 derecelik firina verin yaklasik 20 dk pisirin.
AFIYET OLSUN..

Nisan 23, 2005

Zitronenkuchen (limonlu kek)


ZITRONENKUCHEN
malzemesi:


100 gr oda isisinda margarin (tereyag)
175 gr seker
3 yumurta
1 limonun kabugu ve suyu
175 gr un
25 gr nisasta
2 kahve kasigi kabartma tozu( bir paket kullandim)
100 mg süt

ayrica:
yag ve un 20 cm lik kek kalibini yaglamak ve unlamak icin.
istege göre üzerine pudra sekeri.
hazirlanisi:
- yagi ve sekeri mikserleyin,yumurtalari teker teker ilave edin.
- rendelenmis limonun kabugunu ve suyunu malzemeye ilave edin.
- ayri bir kabta un,nisasta ve kabartma tozunu karistirdiktan sonra karisima ilave edin ,sütüde ilave ettikten sonra iyice mikserleyeyin .
- önceden yaglanmis kaliba döktükten sonra önceden isitilmis 180 derecelik firina verin,10 dk sonra 150 dereceye dusurerek 35 dk daha pisirin.

tarifin orjinali (schnell & fein ) `e ait, burda bu kekin mikrodalgada 700 watt ile (5 dk) pisirilecegi yaziyor ben güvenemedigim icin firinda yapmistim...

Nisan 20, 2005

nursel ablanin kandil simitleri


Kandil simidinin malzemesi:
125 gr. margarin
1 cay bardagi yag
1 yumurta
3 corba kasigi yogurt
1 tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
1tatli kasigi kabartma tozu
aldigi kadar un

ayrica:
susam veya cörekotubir yumurtanin sarisi

Yapilisi:
yumurta,yogurt,sivi yag ile daha onceden erimis ve ilinmis margarini karistirin.Diger malzemeleride ekleyerek kulak memesinden biraz daha sert olacak bir hamur hazirlayin.Kücük parcalar alip yuvarlayin ,uzatarak halka seklini verin.Arzuya göre az su katilmis yumurtanin sarisina veya biraz su katilmis sivi yagina batirin.
En son ise susamlara batirarak ,yaglanmis firin kagidina dizin ve onceden isitilmis 220 derecelik firina verin,uzerleri kizarana kdar pisirin.

Afiyet olsun....
sevgili nursel ablanin verdigi tarif ve kandil simitlerinin görüntüsü icin cok tessekkur ediyorum,ellerine yüregine saglik...

Nisan 17, 2005

Rüebli torte



kar sürprzinden sonra sükranlarda süpriz yapip bize geldiler,onlara daha önceden denedigim rüebli torte ile nursel abladan aldigim kara kiz keki yaptim,ancak kara kizi yedikten sonra hic resim cekmedigimi farkettim,ins.elif icin tekrar yaptigimda resmini ve tarifini vericem.
lazanya ve kabakli salata aksam yemegi olarak yapildi...

rüebli tortenin malzemeleri:

200 gr esmer seker
200 gr rendelenmis havuc
4 yumurta (aki ile sarisi ayrilcak)
50 gr ögütülmüs etimek
yarim limonun suyu ve rendesi
tarcin,karanfil
300 gr. toz badem
yarim paket kabartma tou

glazür icin:
200 gr pudra sekeri
1 yemek kasigi limonun suyu
4-5 kasik su

hazirlanisi :
yumurtanin aki haric diger tüm malzemeleri karistirin,yumurtanin akini ayri bir kabta kar gibi oluncaya kadar mikserden gecirin,malzemeye ekleyerek blendirden gecirin.
kucuk kek kalibina harci koyun ve onceden isitilmis 180 dereceye verin,10 dk sonra 150 dereceye vererek 40-45 dk pisirin.

galzurun malzemelerini karistirin ve pisen kekin üzerine sürün..
afiyet olsun ....

tarifin orjinali www.dilekce.blogspot.com a ait,dilek arkadasima tessekkur ediyorum...

Findikli kabak salatasi


Findikli kabak salatasi

malzemesi:
-3 kabak (k vitamini acisindan zengin,Kanin normal sürede pihtilasmasi icin gereklidir)
-3 dis sarimsak
- 4 corba kasigi yogurt
-2 corba kasigi mayonez
- 1su bardagi iri cekilmis findik
-2-3 corba kasigi sivi yagi( zeytin yagi kullandim)
4-5 dal dereotu,tuz
hazirlanisi:
- kabaklari temizleyip rendeleyin,teflon tavada zeytin yagini isitip kabaklari ilave edin ve suyunu cekene kadar rengini sarartmadan kisik ateste ve sürekli karistirarak kavurun.Atesten alip sogumasi icin bekletin.
- bir kasede yogurt,ezilmis sarimsak,mayonez,tuz ve findigi karistirin.Kabak iyice soguyunca yogurtlu karisimi ekleyip karistirin.
- Servis tabagina alip dere otu ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

17 nisan ve kar

sürpriz


17 nisan olupta sabah uyanir uyanmaz kar ile karsilasmak büyük sürpriz oldu bizim icin ,daha önce nisanin ortalarinda hic kar ile karsilasmadigimiz icin ecrin,annem ,babam ve ben tadini cikarmak istedik ve disariya ciktik :)

ev baklavasi


baklava

15 nisan cuma günü,olten mühlematt saal da kutlu dogum haftasi kutlandi, sükranimda beni ve esrayi baklava ve tatli satisi ile görevlendirince epeyce zevkli saatler gecirdik,resimdeki baklava serbetsiz hali...
tarifihttp://www.portakalagaci.com/oburcuk/2004/10/ev_baklavas.html buluabilirsiniz..

Nisan 14, 2005

Firinda ispanakli makarna

bu benim uydurdugum yemeklerden biri,evde fazla ispanak olunca makarna ile pisirmek istedim, daha once tuzlu suda haslanmis makarnayi yaglanmis firin tepsisine koydum,ve sogan ile kavrulmus ispanagida uzerine ilave ederek en son uzerine besamel sos dokup firina verdim ...


makarna

makarna

Nisan 11, 2005

patlicanli pilav


patlicanli pilavin malzemesi :

100 gr. tere yag
400 gr. pirinc (yaklasik iki su bardagi )
3 su bardagi etsuyu(ben normal su kullandim)
2 ortaboy kemer patlicani
yarim su bardagi ay cicek yagi
ben kus üzümünüde ilav ettim,arzu ederseniz sizde ekleyebiliriniz..

hazirlanisi:

pirinici ayiklayin,bir tencereye koyup üzerine 4 parmak asacak kadar ilik su katin.2 corba kasigi tuzu katip ,bir kez karsitirdiktan sonra bir saat kadar bir kenarda dinlenmeye birakin.

pirincler dinlenirken patlicanlarin kabuklarini tamamen soyun,ufak küp küp seklinde dograyin,üzerlerine tuz serpip 15 dk bekletin ve yikayip süzün.

bir tavaya ay cicek yagini koyup kizdirin,patlicanlari kizgin yagda tavayi ara sira sallayarak kizartin kevgirle iyice süzdükten sonra bir kenara alin.

tere yagi ile kavurdugunuz pirinclere et suyunu (su) ekleyin tuzunu ayarlayin ve karsitirin.2-3 dk harli ateste kaynatin ,atesi kisin.

daha önce sicak suda yikanmis ve bekletilmis kus üzümlerini arzu ederseniz ilave edin.

kizarmis patlicanlari ilave edip pirinci bir kere daha karsitirip,tencerenin kapagini kapatin.Pilavi agir ateste 5 dk pirincler suyunu cekip göz göz oluncaya kadar pisirin.

not: pilavin kararmamasi icin annemden püf noktasi ogrendim,pirincler kavurulup suyu ilave edildikten sonra 3-4 damla limonun suyunu dökün.

AFIYET OLSUN.....

dünden beri dekor icin kullandigim cicekler,babamin dün sabah anneme kahvaltiya getirdigi ciceklere ait,onlardan gizli bir kac tane koparmistim :)


Nisan 10, 2005

yil dönümü

bugun abimle elifin evlilik yildönümünün birinci yili,gecen sene ailemize ecrinle elif katildi :) iyikide katilmislar bize nese ve mutluluk getirdiler,bir sene nekadarda cabuk gecmis .Zaman nasil geciyor hic farkinda degilim...Rabbim bir ömür boyu ayni yastiga bas koymalarini ,huzurlu ve mutlu yuvalarini ebediyete kadar nasip etsin,sizi cok seviyorum....

Acma


babam sabahlari isine götürmesi icin acma yapmak istedim bugün,mutfakta birseyler yaptiktan sonra derslerime ve yapmak istediklerime daha iyi konsantre oldugumu bildigi icin, annem pek ses cikarmiyor bu fikirlerime :)
elifle abimde bize gelmisken arkadasimdan aldigim cilekli muhallebi tarifini yaptim...hazir pudinglerde genelde katki maddeleri oldugu icin daha sagliksiz ,mevsimine göre uygun olan meyveleri bu sekilde muhallebi yapip kücük cocuklara gönül rahatligiyla verebilirsiniz.

acma hamurundan hem pogaca hemde mini pizzalar yapilabilir ,resimdeki mini pizzalarin hamurunun tarifiyle acma hamurunun ki ayni ...

mini pizza ve acma hamuru



mini pizza hamurunun malzemesi :

2 su bardagi ilik süt
bir su bardagi sivi yag
bir paket maya
2 yemek kasigi toz seker
2 cay kasigi tuz

harici icin :
domatesin yarisi
biber
rendelenmis peynir

üzeri icin yumurtanin sarisi

hazirlanisi :

mayayi ilik sütte erittikten sonra icine seker ve tuz ilave edin, aldigi kadar un ilave edip iyice yogurun .
hamurun püf noktasi ele yapiscak sekilde yumusak olmasi,elinize yapismamasi icin cok az sivi yagi elinize alin ve hamuru yogurun,bir saat kadar dinlenip mayalandiktan sonra resimdeki gibi mini pizzadan yapabilir hamurun yarisiylada acma yapabilirsiniz.
yaglanmis tepside daha önceden isitilimis 220 derecelik firinda üzerleri kizarana kadar pisirin ( yaklasik 15 dk sürüyor).
afiyet olsun..

cilek soslu, cilekli muhallebi



cilekli muhallebinin malzemesi :

-750 ml süt
-2 yemek kasigi nisasta
-2 + 1/2 yemek kasigi un
-250 gr. cilek
-bir su bardagi seker(ben meyve sekerini kullandim)
-2 yemek kasigi yag
-bir paket vanilya

sosu icin:
yaklasik 100 gr. cilek
3 yemek kasigi pudra sekeri

hazirlanisi:

eriyen yaga unu ve nisastayi ilave edin ve cok az kavurun,
(yag kullanmak istemiyorum diyorsaniz) süte unu,nisastayi ve sekeri ilave edin.
blendirden gecmis cilegi ve sekeri kaynmak üzere olan süte ekleyin,2 dk karisitirarak kaynattiktan sonra
ocaktan alin ve vanilyayi ilave edip karisitirin.
kaselere dökün ve üzerlerine belndirden gecmis sos malzemelerini ilave edin
soguk servis edin & afiyet olsun

Nisan 09, 2005

peynirli cörek


Bugun burda hava kapali bulutlu ve yagmurluydu,böyle oluncada ecrin meryemi disariya götüremedik ,allahtan arkadasi tesnimin annesi aradi ve bize geldiler,onlar güzel güzel oynarlarken bende mini firinda,yesil elma programindan aldigim portakalli kurabiye tarifini denedim ancak istedigim gibi olmayinca peynirli cörekleri yaptim..(eve gelen misafierlere daha önceden denemedigim tarifleri yapmamam gerektigini anladim !¨:)




peynirli çörekler
malzemesi :

1 cay bardagi sivi yag
1 cay bardagi süt veya yogurt
150-200 gr. beyaz peynir (peynir tuzlu degil ise ,bir cay kasigi tuz ilave edilmeli)
bir yumurta (sarisi üzeri icin,beyazi hamurun icine koyulcak)
1/2 kabartma tozu
aldigi kadar un
cörek otu

hazirlanisi:

bir kaba, sivi yag ve süt koyulduktan sonra icine rendelenmis peynir ilave edin,ayri bir kabta un ile kabartma tozunu karisitirdiktan sonra diger malzemelere ekleyin,hamur cok yumusak olmali (ele yapiscak sekilde), hamurdan ufak parcalar alin ve elinizle yuvarlayip yaglanmis firin tepsisine dizin ,yumurtanin sarisini üzerlerine sürdükten sonra cörek otunu serpin ve önceden isitilmis 220 derecelik firinda pisirin .

Nisan 08, 2005

zopf











malzemesi:
500 gr.Un
1 + 1/2 kahve kasigi tuz
1 kahve kasigi toz seker
60 gr. tereyag (odas isisinda)
15 gr. yas maya
300 ml. süt (yaklasik bir su bardagi +1/4 )

üzeri icin bir yumurta sarisi

hazirlanisi:
bir kaba un koyulur, ortasi havuz gibi yapildiktan sonra,sirasiyla tuz , seker yag koyulur.
yas mayayi ilik sütte erttikten sonra (daha iyi kabarip mayalaniyor),malzemenin icine ilave ediliyor.Un malzemelerle birlikte ortadan yana dogru olcak sekilde yogrulur. Hamur bir kabta sicak bekletilcek sekilde örtülür (yaklasik bir saat bekletiliyor).

örgü kismini ben orjinal haliyle yapmadim, tarifini aldigim kitaptan(TIPTOPF) resmini ekliyorum,dilerseniz bu sekliyle yapabilirsiniz.hamurun üzerine yumurta sarisi sürüldükten sonra,yaglanmis tepside 15-20 dk daha bekletilir,daha sonra önceden isitilmis 220 derecelik firinda 30-40 pisirilir.
hamurun icine yumurta girmemesinin sebebi,ekmegin cok cabuk bayatlanmamasini saglamak .
ZOPF yapilisi

limon muhallebili kurabiye


Limon muhallebili kurabiyenin Malzemesi:

4 su bardagi un
4 yemek kasigi toz seker,
1 yumurta
yarim su bardagi süt
250 gr (ben 200 gr kullanmistim) margarin
bir tatli kasigi kabartma tozu


muhallebi icin
1 su bardagi süt
2 corba kasigi nisasta
3 corba kasigi toz seker
bir limon kabugu rendesi
bir limonun suyu
üzeri icin pudra sekeri

hazirlanisi
yumurta,seker,süt ve eritilmis ve ilinmis margarin karistirildiktan sonra un ve kabartma tozu eklenip kulak memesi yumusakliginda bir hamur elde edilinceye kadar yogruluyor,6 esit parcaya ayirip bir kabta üzerlerine nemli bez koyduktan sonra 20 dk dinlenmeye birakiliyor.

Hamur dinlenilmeye birakilinca muhallebiyi hazirlayabiliriz, muhallebi icin limon suyu haric diger malzemeler ,ocakta muhallebi kivamina gelinceye kadar pisiriliyor,ocaktan alinip ilinmaya birakildiktan sonra limonun suyu ilave ediliyor.


Dinlenmis ,6 esit parcaya ayrilmis hamurumuzu yuvarlak olcak sekilde aciyoruz 4 e bölüp (ben 8 sekize bölmüstüm) genis kismina muhallebiyi koyup resimdeki gibi sekillendiriliyor,onceden isitilmis 180 derecelik firinda üzerleri hafif pembelesinceye kadar pisirilip firindan aliniyor,ilindiktan sonra üzerlerine pudra sekeri ilave ediliyor


Tarifin kaynagi ve fotoğrafı lezzet dergisine ait, ben gecen hafta yengem elife gelen misafirlere yapmistim icinde muhallebi oldugu icin degisik gelmis ve begenmislerdi,maalesef görüntülemeyi unutmuşum,deneyip yapanlara afiyet olsun simdiden :)

Nisan 06, 2005

minik kuş

ecrin

ben ecrin meryem, 9 subat 2004 de solothurnda dogdum biraz gec dünyaya gelmis olsamda cok mutluyum :)
81 istanbul doğumluyum,ailemize gecen sene minik misafir katilarak 17 sene sonra 4 kardes olduk :) iki kiz iki erkek olmak uzere dengelendik:),
bern universitesinde psikoloji okuyorum,
sevdiklerimi mutlu görmek en büyük mutlulugum....
Anasayfa