Mayıs 31, 2005

ahududulu muhallebi



daha önce denediğim cilekli muhallebi benzeyen, tat olarak biraz ekşimsi muhallebi oldular.
birdaha denemem büyük ihtimalle,ekşiyle aram pek yok çünkü.

gerekli malzeme:

-1 kg süt
-4 yemek kasigi nisasta
-2 su bardagi seker
-1 paket vanilya
-250 gr. ahududu (tazesini bulamadigim icin dondurulmus olanlardan almistim)
-muz

hazirlanisi :

muz ve ahududu disindakileri muhallebi kivamina gelinceye kadar orta ateste devamli karistirarak pisirin .(basta hic katilasmayacak gibi geliyor ,sonradan katilasiyor )
muhallebi kivamina geldigi an ahududulari ilave edip tahta kasikla bir iki dk pisirin.
kuplarin altina dilimlenmis muzlari ekledim,muhallebiyi ocaktan aldiktan sonra biraz beklettim ,sonra kuplara döktüm.

Mayıs 30, 2005

Kuşkonmazlı tart


tart hamuru icin:
1yumurta
125 gr.margarin
3 corba kasigi yogurt
2 su bardağı un
2 cay kasigi tuz
1/2 kabartma tozu
harcı için:
1 kg. beyaz kuşkonmaz
100 gr beyaz peynir
50 gr.kaşar peynir
ayrıca:
bir yumurta
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı krema (pişirilebilinen)
1 çay kaşığı tuz
1domates
Hazırlanışı: Kuşkonmazları soyun, tencereye alıp üzerlerine geçecek kadar su ilave edin.Kuşkonmazlara 1 yemek kaşığı tere yağı, 1 yemek kaşığı toz şeker ve biraz tuz ilave ederek 15 dk kaynatın.(evde son kalan pırasayı ince dilimleyip ,kuşkonmazları ocaktan almadan 2 dk önce tencereye ekledim).Haşlanan malzemenin suyunu süzüp bir tabağa alın.
Hamur malzemeleri ile elde edilen yumuşak hamuru, önceden yağlanan kalıba alın.
hamurun üzerine rendelenmiş beyaz peyniri serpin.Soğuyan kuşkonmazı ve pırasayı peynirin üzerine ilave edin.kaşar peyniride kuşkonmazların üzerine serpin.
ayrı bir kabta yumurta,tuz,süt ,kremayı çırpın ve kaşık yardımıyla kuşkonmazların üzerine ilave edin. önceden ısıtılmış 200 derecelik fırının orta kısmında yaklaşık 30 dk pişirin ,halka olarak dilimlenmiş domateslerle süsleyip 5 dk daha fırına verinDSCN2890soğuduktan sonra dilimleyip servis edin.
AYİYET OLSUN....

not: -tart hamuru ,iç harcına göre daha çabuk piştiğı için,son 15 dk sadece fırının iç ve üstü pişiren ayarına getirdim.

-kuşkonmazları soyarken, iki defa soydum, acılığı gitsin diye.
-tart'ın dilimlenmesi zor olmasın diye kuşkonmazları küçük küçük dilimleyebilirsinız (ben zorlandım)

-un ve kabartma tozunu tel süzgeçte eledim,daha önce yaptığım tart hamurlarına göre daha yumuşak oldu.

Mayıs 27, 2005

Elma Kompostosu



evdeki elmalarla çürümeden ne yapabilirim diye düşünürken,aklıma yapımı kolay komposto geldi,internetten işin püf noktlarını aradım,işe yarayabilir diye düşünerek aşağıya ilave ettim.


Taze ve yumuşak meyvelerden komposto veya şerbet yaparken, önce şekerli suyu kaynatıp meyveyi sonradan eklerseniz meyvenin parçalanmasını önlersiniz. Kuru ve sert meyvelerde ise tam tersine şeker, meyve piştikten sonra eklenmelidir. (netbul.com)





Malzemeler:
-6 adet golden elma
-bir su bardağı toz şeker (1/2 bardak kullandım)
-3 yemek kaşığı limonun suyu
-su
-karanfil
Hazırlanışı:
elmaları soyup arzu ettiğiniz ölçülere bölün. tencereye alıp üzerlerini geçecek kadar su ekleyip, elmalar yumuşayana kadar pişirin. 1 su bardağı şekeri (damak tadınıza göre sekeri ilave edebilir veya azaltabilirsiniz) ve limon suyunu tencereye ekleyip 20-25 dakika daha kaynatın,ocaktan almadan önce toz karanfil serperek bir iki defa tahta kaşıkla karıştırın. soğutup kaselere boşaltın...

Mayıs 23, 2005

Kuskus Salatası



kuskusu genelde çorbada kullanırdım,salatasını yapma fikri ,tarif defterinde bir kac salata tarifi okuduktan sonra olustu .Tanidigim bir abla kuskuslu dolmalarda yapiyormus,pirinc ve et yerine kuskus ve tavuk gogsu kullaniyormus,insaallah firsatini bulurbulmaz deneyip yayinlamak istiyorum.
Tarifteki malzemelerle resimde görülen tabaktan iki tane cikiyor,fazla gelir diye dusnurseniz yariya indirebilirsiniz.


kuskuslu salata icin kullandigim malzemeler:
-150 gr kuskus
-3 adet rendelenmis havuc
-bir kase dondurulmus bezelye
-bir misir konservesi(160 gr.)
-ton balik veya tavuk gogsu,ben ton baligini kullandim (160 gr)
-3 adet kirmizi veya yesil biber
-200 gr.haslanmis kuskonmaz(süs icin kullandim)
sosu icin ben 2 yemek kasigi zeytin yagi,2 yemek kasigi limon suyu, 2 tatli kasigi salata baharati ,1 yemek kasigi salata icin kullanilan sirekeyi kullandim
arzu edip yapanlar bu sos malzemeleri yerine yogurtlu mayonez karisimi ilede hazirlayabilirler.Annem mayonez ve yogurdun bu salataya daha uygun olacagini soyluyor,yarisini oyle denedik ben zeytinyaglisini begendim annem mayonezlisini,herkesin zevki farkli:)..diyet yapanlar ana ogun olarak bu salatayi yapabilirler,icinde balik(protein),kuskus(karbonhidrat) ve sebzelerden olustugi icin besleyici ve saglikli olduguna inaniyorum
Hazirlanisi:
kuskuslar makarna haslanir gibi tuzlu suda pisirilir,suyunu az koyarsaniz kendi halinde piser ve vitaminleri icinde kalir.bezelyeler kaynamis suda 10 dk kadar bekletilir,rendelenmis havuc,dogranmis biberler ve misirlar derin bir kaba alinir daha sonra suyu süzdürülmüs ve hafif parcalanmis baliklari ve bezelyelerde malezemlere ilave edilir,pismis ve sogumus olan kuskuslar en son ilave edilir ve hazirlanmis sos uzerine dokulur ve karistirilir soguk olarak servis edilir.
arzu edenler,limonlu ve tuzlu suda haslanmis olan kuskonmazlari soguduktan sonra 4-5 parcaya kesebilir,tabagin etrafini susleyebilir
afiyet olsun

Mayıs 20, 2005

Çay saati



Salı günü annem mutfağa girmemi yasaklamıstı,bugün annemin komşuları çay'a geleceklerini haber verince,yasakta kalkmış oldu .Çay saatine ; tarifi Oktay usta'ya ait olan Kıtırlı poğaça ,patates salatası ve vişne marmelatlı kurabiyeleri hazırladım.. aslında kurabiye yerine pasta türü bişeyler olsaydı daha makbule geçerdi :) çünkü bu menü baya kuru oldu, inşallah bidahaki sefere diyelim...

Kıtırlı Poğaça



gerekli malzeme:
- 1 su badağı ayçiçek yağı
-1 su bardağı yoğurt
-1 tatlı kasığı tuz
-1 paket kabartma tozu
- aldığı kadar un
üzeri için:
-bir yumurta
-bir yemek tabağı galeta unu
iç malzemesi için:
beyaz peynir (hangi peyniri arzu ederseniz onu kullanabilirsiniz)
yarım demet maydanoz.
Hazırlanışı:
Maydanoz ile rendelenmiş beyaz peyniri bir kabta karıştırın,bir kenarda bekletin.
yoğurdu ve yağı derin bir kabta karıştırın,içine tuzu ilave edin.Malzemelerin içine ,tel süzgeçten un ve kabartma tozunu elenmiş olarak katın.Yumuşak hamur hazırlayın,hazırlanmış yumuşak hamurdan parçalar koparıp ,maydanozlu karışımı içine koyup poğaça şeklini verin.Bu şekilde hazırlanmış tüm poğaçaları bir yüzünü önce yumurtaya ardından galeta ununa batırarak yağlanmış tepsiye dizin.Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin .(yaklaşık 20 dk sürüyor)

Patates salatası



patates salatasını ,çoğumuz kendi yöntemlerimizle denemişizdir,buda o şekilde denenmiş tariflerden.Ev de olan malzemelerle yetindim,mısır konservesi ve taze dere otuda olsaydı fena olmazdı..

Patates salatası için gerekli malzeme:
-5 veya 6 tane orta boy haşlanmış ve küp küp doğranmış patates
-3 tane haşlanmış ve yuvarlak olarak doğranmıs havuç
- yarım demet maydanoz
-yarım demetten az taze yeşil soğan
-bir kase bezelye (ben derin dondurcudan cıkarttığım için sıcak suda beklettim)
- 2 veya 3 tane sivri biber
-salata baharatı (sebzeli çeşniye benziyor)
-2 yemek kasığı zeytin yağı
-tuz
-1 yemek kaşığı limonun suyu
- 1 yemek kaşığı sirke
Hazırlanışı:
-yağ,tuz,baharat limonun suyu ve sirkeyi bir kabta karıştırın,doğranmış ve ayrı bır kabta bulunan diğer malzemelerin içine sirkeli karışımı ilave edip bir iki kez karıştırın.
soğuk olarak servis edin
Afiyet olsun...

Vişne marmelatlı kurabiye

kurabiye






Vişneli kurabiye için gerekli malzeme:
- 250 gr. margarin(yumuşak)
- 1/2 su bardağı pudra şekeri
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya
-aldığı kadar un
-bir yumurta
-çekilmiş fındık
-2 veya 3 yemek kasığı vişne marmelatı
Hazırlanışı:
margarin ve pudra şekerini iyice ezip, yumurtanın sarısınıda ilave edip karıştırıyoruz.
un,kabartma tozunu ve vanilyayı tel süzgeçten eledikten sonra yağlı karışıma ekleyip yumuşak hamur hazırlıyoruz.
Kurabiye şekli verdiğimiz hamur parçalarının ortasını serçe parmağımızla oyup,önce yumurtanın sarısına sonra çekilmiş fındıklara batırıyoruz.170 derecelık fırında hafif pembeleşinceye kadar pişirdiktan sonra ortalarına marmelatı yerleştiriyoruz.
Afıyet olsun

Mayıs 16, 2005

cilek soslu etimek tatlisi

cilek soslu etimek tatlisinin malzemesi:
-1 paket etimek (serbeti icin 2 su bardagi su ve 1 + 1/2 su bardagi seker,bir yemek kasigi limonun suyu)
-1 kg süt
-bir su bardagindan bir parmak eksik un
-1 kasik dolu nisasta
-100 gr. tereyagi
-1 + 1/2 su bardagi seker
- bir adet damla sakizi
-1 paket vanilya
-üzeri icin hazir meyve sosu,meyve sosu bulamiyorsaniz tarcinda serpebilirsiniz.
hazirlanisi:
hazirlanan serbete etimekleri batirip cikarin ve borcama dizin.
daha sonra bir tencereye yagi koyduktan sonra sirayla un,nisasta,sekeri koyup kavurun,hafif kavrulmus olan malzemelere sütü ilave edin ve orta dereceli ocakta devamli karistirin,eger varsa damla sakizini ilave edin ve muhallebi kivamina gelinceye kadar pisirin,ocaktan aldiktan sonra vanilyayi ilave edip mikserden gecirin,sicakken etimeklerin üzerine ilave edin.
soguduktan sonra meyve sosunu üzerine dökün ,buzdolabinda dinlendirkten sonra soguk olarak servis yapin.
Afiyet olsun.


istanbul


bogazici
Anasayfa