Mart 30, 2006

Vişneli Pasta & Arkadaşlarla beş çayı


Uzun zamandır Template 'deki sorun yüzünden birşeyler ekleyemiyordum.Her seferinde silinmesi ,beni çok üzüyordu.Blogger help'e sormama rağmen sorunun ne olduğu hakkında kesin birşey öğrenemedim.Deneme yanılma yolu ile benim bilgisayarımdan birşeyler eklendikten sonra silindiğini fakat kardeşimin bilgisayarından eklediğimde silinmediğini anlayınca sorunun kayıt ettiği Mozilla Programından olduğuna karar verdim ,yinede tam emin değilim :)
Dün,uzun zaman göremediğm arkadaşım ile dayımın kızı beş çayına gelince,bende daha önce yapılmak üzere beklettiğim tariflerden birini sabah denemeye kalktım aslında tarifin kaynağı daha önce beni bir çok kez hayal kırıklığına uğratan burdaki dergilerden biri.Önceki kötü tecrübelerimden dolayı tarifi düşünmeden bire bir yapmamam iyi oldu,yoksa yine üzülecektim.Sonuçta özellikle annemin beğenmesi rahatlattı beni,o benim en iyi eleştirmenim hiç çekinmeden tüm eksiklerimi söylüyor :) hal böyle olunca ona beğendirmek boynumun borcu olup ilk ona tattrıyorum,onaylarsa benimde içim rahatlıyor. Annemin zeytinyaglı dolmaları ve Şaziyehanımın beğenilen Katmer Poğaçası aslında herhangi bir aksilik karşısında beni kurtaracağını biliyordum oyuzden de risk aldım diyebilirim :)
Dün, hava kapalı ve yağmurlu olmasına rağmen ,gönlü ve kendi güzel arkadaşım ve kuzenimle vaktin nasıl geçtiğini anlayamacak güzel bir gün geçirdim,sizlerinde sevdiklerinizle birlikte herzaman hoş vakitler geçirmenizi dileyerek vişneli pastanın yapımına geçiyorum ,orjinalinde 26 cm lik kelepçeli kalıp için benim vereceğim ölçülerin yarısıyla incecik tabanı enine ikiye kesmişler ,fakat görüntüsü ise benim yaptığımdan daha kalın görünüyordu,ben pastanın şeklini ve malzemelerin ana maddelerini ölçü alarak kendi yaptığım şekliyle yazıyorum.

DSC_2391

VİŞNELİ PASTA(12 kişilik)

tabanı için:

-3 yumurta

-120 gr. toz şeker

-120 gr.un

-3 tatlı kaşığı kakao

-½ paket kabartma tozu

-½ tatlı kaşığı toz tarçın

dolgu için:

-bir kase vişne

-bir su bardağı vişne suyu

-2 yemek kaşığı nişasta

-3 yemek kaşığı toz şeker(benim kullandığım vişneler şekerli olduğu için kullanmadım)

üzeri kreması için:

-200 gr yağsız süzme yoğurt(magerquark)

-150 ml krema(schlagsahne)

-1 paket krema sertleştirici(schlagrahmfestiger)

-150 gr labne peynir

-1 paket agar agar

-1 paket burbon vanilya toz şeker

-2 yemek kaşığı pudra sekeri

-en son süslemek için kakao

hazırlanışı:

  1. pasta tabanı için,malzemeleri sıraylamikserleyip( unu tel süzgeçten eleyerek) ,26 cm lik yağladığınız kalıba döküp ,önceden ısıtılmış 160-180 orta ısılı fırında 25 dk pisirin.
  2. vişne suyunu,nişasta ve şekeri muhallebi gibi bir kıvama gelinceye kadar karıştırarak kaynatın,ılıdıktan sonra vişneleri üzerine ilave edin.
  3. agar agar'ı, bir su bardağı su(200ml) ile poşetin arkasında yazıldığı gibi hazılrayıp ılınması için bekletin
  4. yoğurt ve labne peyniri karıştırdıktan sonra ,krema sertleştiricisi ile çırpılmış kremayıda yoğurda ilave edin.
  5. en son ılınmış agar agar ,toz vanilya,pudra şekerinide ilave edip tekrar biraz mikserleyip buz dolabınızada dinlenmeye bırakın.
  6. pasta tabını enine ikiye kesip ,vişneli karışımı her tarafına yayın diğer kek ile üzerini kapatın
  7. Tortenring i pasta tabanına yerleştirip yoğurt ve kremalı karışımı üzerine yayın,üzerinide süsleyip,buzdolabınızda en az 3 saat dinlendikten sonra ,servis edin...Afiyet olsun.


Mart 15, 2006

Ye# 8 Saray Mutfagindan Lezzetler


Gecmisi kadar görkemli bir mutfak kültürüne sahip Osmanli Saray mutfagini , sevgili Gülsen`nin bu konuyu secmesi benim oldugu kadar blog arkadaslarimida heyecanlandirip sevindirdigine eminim, ev sahipligi ve sectigi guzel konu icin burdan tessekkür ediyorum.Gizli kalan lezzet mirasini,kitap ,dergi,nette dolasarak biraz olsun yakindan tanimaya calistim ,atalarimizin temel yiyecek maddeleri ile hazirladiklari , cesitliligi zengin olan, sofralar karsisinda hayran kalmamak mümkün degil,herbirinin hikayelerinin olusuda ayri bir güzellik.
Tatli saray sofralari icin sadece yemegin bitisini simgelemiyor ,kabul günlerinde ve ziyaretlerde mutlaka serbet yaninda servis ediliyordu,bende cay saatlerinizde ikram edebileceginiz,Farsca`da ücgen anlamina gelen Senbuse tatlisini hazirladim,15.yüzyil tip kitabi Nazmü`t-tebayi`de de adi gecen Senbuse`nin üzerine tarcin sacilmasi,1556 tarihinde Ramazan ve iki Bayram icin 1500 adet yapilmasi,1582 sünnet dügününde adi gecmesi,Osmanlilar`daözellikle tatli cesidine Senbuse dendigi ortaya cikariyor
kaynak: Mutfak Rehberi dergisi sayi:120



Senbuse( 4 kisilik)















malezeme listesi:

-50 gr.toz badem
-300 gr toz seker
-30 ml gülsuyu (2 yemek kasigi kullandim)
-2 yaprak baklva yufkasi**
-sivi yag
-tarcin

hazirlanisi:

-50 gr.toz seker,badem ve gül suyunu karistirip hamur haline getirin.
-Baklava yufkalarini bant seklinde uzun kesin .Her bandin ucuna hazirladiginiz karisimdan bir tutam koyup ücgen ücgen sarip muska seklini verin.
-kalan sekerle surup hazirlayin (ben bir su bardagi seker + bir su bardagi su biraz gül suyundan da ilave ederek,5 dk ocakta kaynattim)
-Tavaya sivi yagi koyun.Cok kizgin yagda muskalari kizartin.Kizarmis muskalari bekletmeden suruba batirin
-ilik olarak üstlerine tarcin serperek servsin yapin.

Afiyet olsun

** baklava yufkasini burda bulmak zor oldugu icin ,avusturyalilarin strudel dedikeleri bizden alinmis yufka ile hazirlayarak yaptim,(150 gr.un ,1 yumurta,4 yemek kasigi ilik su,1 yemek kasigi sivi yag,1/2 kahve kasigi tuz hepsinikarisitirarak kulak memesinden yumusak bir hamur hazirlayin,yarim saat dinlendirip ,mutfk bezinin üzerini unlayarak hamuru cok ince acin)


Mart 11, 2006

Kazandibi


Gecen sene Oktay usta, programinda kazandibi yaptiginda , yapabilecegime terreddüt ettigim halde almistim tarifi,belki bir gün cesaretimi toplar yaparim diye :) sütlü tatlilar icersinde en sevdigim tatliyi ancak Türkiye`ye gitigimizde yiyebiliyordum, yapmakta bu kadar zaman geciktiridigim icin üzüldüm , yakma islemi beni zorlayan asamaydi,cok yanar mi yanmaz mi diye tereddüt ettigim icin heryerini cok iyi dengeleyemedim, fakat muzlu dondurma ile kazandibini evdekilerin begenmesi beni cok mutlu etti .

Kazandibi
-1 kg Süt
-1 su bardagi toz seker
-3 yemek kasigi pirinc unu
-3 yemek kasigi nisasta
-1 vanilya(ben bu sefer sütlü tatlilara sadik kalip kullanmadim:)
-2 yemek kasigi pudra sekeri
-1 yemek kasigi tereyag(2 yemek kasigi ile yaptim).
  1. - süt,pirinc unu,nisasta ve sekeri bir tencereye alip ,muhallebi kivamina gelinceye kadar orta ateste karistirarak pisirin,kaynamaya baslayinca bir kac dakika kaynatin ve ocaktan alip 5-7 dk mikserleyin.
  2. -Orta boy aluminyum tepsiyi ocagin uzerine koyup , tereyagini eritip uzerine pudra sekerini ilave edin,yag ve seker birbirine karistiktan sonra muhallebinin bir kismini yakmak icin tepsiye aktarip yakin .(yagin sicramamasi icin muhallebiyi ilave etmeden önce tepsiyi ocaktan aldim ve atesi biraz kistim,muhallebiyi tahta kasik yardimi ile yaydiktan sonra tekrar ocagin uzerine koyup yakmaya basladim)
  3. -bu islemden sonra tepsiyi ocaktan alin ve kalan muhallebiyi tepsiye yayip nemli bezin üzerinde bekletin.
  4. -bir gece buzdolabinda kaldiktan sonra spatula yardimi ile rulo yapabilirsiniz veya dilimleyip servis edebilirsiniz
afiyet olsun..

Mart 08, 2006

Ahududulu Dondurma



  • Burda kar halen erimesede nede olsa mart baharin müjdecisi diyerek kis uykusuna yatirdigimiz dondurma makinesini dün uykusundan uyandirdik,ecrin ve benim hayir diyemedigimiz tek sey dondurma,bir ara ecrin isi abartip geceleri annemi kaldirip buzluga götürüyordu artik rüyalarina kadar girmis olcak ki bu sevgi onu tatli uykusundan uyandirir olmustu :) ,katkisiz ev dondurmasinin yerini diger dondurmalar tutmaz diye düsünerek dün bu askimizi yeniden tazemeleye calistik ,morali bozuk olup tatli ihtiyaci olanlara kendilerini ödüllendirmek isteyenlere siddetle tavsiye edilir:),birde makineyede cokta ihtiyac yok,makinen tek islemi hizli bir sekilde karistirarak sogutmak,
    Dondurma makineniz yoksa; soguk malzemeyi derince bir kaba dokun ve agzini kapatin;derin dondurucuya koyun. 3 saat orada kalsin. Alin ve keskin iri bicakla bunu 6-7 cmlik parcalara kesin. Celik pervaneli GUCLU MOTORU OLAN BIR robota koyup duzgun olana kadar cevirin; catalla da deneyebilirsiniz.Tekrar derin dondurucuya koyun ve tekrar donsun. Dondurma ve robotta parcalama isini 2-3 defa yapin-ta ki istenen duzgun kivama ulasincaya kadar.Deneyin; COK ZOR OLSA DA, ayni olmasa da begeneceginiz soguk tadlari yakalamak mumkun( ruki ).


    Ahududulu Dondurma(6 kisilik)

    -2 su bardagi krema(400ml)(schlagsahne)
    -150 gr. Feinstzucker( toz sekerin ögütülmüs hali)toz sekerde kullanabilirsiniz.
    -250 gr. ahududu
    -2 yemek kasigi portakalin suyu
    -1/2 su bardagi su

    Hazirlanisi


    -su ve sekeri bir tencereye alip karistirmadan 3 dk boyunca kaynatin,daha sonra üzerine ahududulari ilave edip tahta kasikla biraz karistirdiktan sonra 10 dk daha kaynatin,ocaktan alip bir saat kadar dinlenmeye birakin.Taze sıkılmış portakal suyunuda ilave edip karistirin.
    -kremayi iyice mikserledikten sonra,ahududulu sosu ilave edin ve kasik yardimi ile iyice karistirin ,bundan sonrasını makinenizin talimatı veya ruki nın anlattığı şekli ile hazırlayıp bir gece buzluğunuzda dinlendirip servis edebilirsiniz.

afiyet olsun.

Anasayfa