Nisan 18, 2006

Cilekli Pasta & Cilekli Sorbe














Buaralar özel günler epey coktu bizde, abimlerin evlilik yil dönümleri sükranin ve abimin dogum günü birbirine cok yakin zamanlarda olmasindan dolayi,cilekli pastayi ikisi icin yaptim ,pastayi seker hamuru ile kapladiktan sonra cikeleri cok iyi kurulamama ragmen sulanmaya basladilar buda benim icin kötü bir tecrübe oldu,birdaha herhangi bir meyvayi seker hamurunun üzerinde süslememem gerektigini anladim.Daha önce Cay saati dogum günü pastasinda kullandigim, Gliserinin icerigini aldigim yerden, yeni ögrendigim icin bu sefer kullanmadim,yeni biseyler ögrenmek ve kötü sonuclar bile olsa tecrübe edinmek güzel.
Cilekli pasta ;evdeki malzemelerle ne yapabilirim diye düsünürken ortaya cikti,kremasi icin vanilyali puding veya Agar Agar yoksa kullanmak istediginiz akiskan olmayan herhangi bir kremada kullanabilirsiniz,cileklerin tadi olmadigi icin ben pasta tabanlarina cilek receli sürdüm,sonucta icinde cikolata,cilek,ve vanilyanin hissedilecegi hafif bir pasta oldu,üc ayri tat yerine pasta tabaninida sade ve vanilya aroma ile de yapabilirsiniz .


































cilekli pasta (8 kisilik)
pasta tabani icin;
-75 gr benmari usulü eritilmis ilinmis bitter cikolata
-3 yumurta
-100 gr toz seker
-50 gr un
-25 gr bugday nisastasi
-2 cay kasigi kabartma tozu
krema icin;
- 1/2 paket vanilyali puding
-300 ml süt
-1 agar agar
-250 gr cilek
üzerini kaplamak icin;
-100 ml krema
-1 yemek kasigi pudra sekeri
-1/2 paket krema sertlestirici
-seker hamuru( 350 gr pudra sekeri,1 yumurta aki,1 yemek kasigi glikoz)
ayrica;
-gida boyasi ve 2 yemek kasigi cilek receli





Hazirlanisi;
  1. Pasta tabani icin tüm malzemleri mikserleyip,yaglanmis 20 cm lik kelepceli kalibiniza dökün ve önceden isitilmis 160 derecelik firininizda 25-30 dk kadar pisirin.
  2. Süte ,önce agar agari ilave edip karistirin pudingide ilave edip 1-2 dk kaynatin,sogumasi icin bir kenara alin .(soguduktan sonra,donmus kristalize olmus bir kivam oluyor ancak karistirildiginda prüsüz bir kivama dönüyor yine.
  3. krema ,pudra sekerini ve krema sertlestiricisini birlikte cirpin ,kivamini aldiktan sonra buzdolabina kaldirin.
  4. Pasta kekinizi enine ikiye kesin, kekin ilk katina receli sürüp yikanmis ve dilimlenmis cilekleri sirayla dizin ,üzerlerine pudingin yarisini aktarip her yerine yayin ve diger keki üzerine kapatin.Ayni islemi tekrar yaptiktan sonra ucuncu kek dilimizi kapatip krema ile kaplayin,ve buzdolabiniza dinlenmeye alin
  5. seker hamurunu hazirlamak icin,yumurtanin aki ile glikozu birlikte cirpin ve elenmis pudra sekerinizi ilave edip yogurun,kulak memesi yumusakliginda ele yapismayan bir hamur olacak,elinize yapisitinga biraz daha pudra sekeri ilave edebilirsiniz, cok eklerseniz hamur catlar ,cok yapiskan oldugunda ise oklavaya yapisir,temiz mutfak bezi üzerinde acip ,pastanizi kaplayin.(ben gida boyasi ekleyip yogurdum,her ihtimale karsi hamurdan biraz ayirdim)
  6. 4-5 saat dinlendikten sonra servis edin



Cilekli Sorbe





















Aslinda Dondurma kitabinda ,cilekli sorbe degilde kremali cilekli dondurma diye geciyordu ancak icindeki su icermesinden dolayi diger dondurmalardan farkli bir kivam oldu ,kasikla almasi ve fotografini cekmek icin epey zorlandim.Havalarin isinmaya basladigi su günlerde evde sorbe veya dondurma sikca yapilcak gibi gözüküyor ,bu yil aldigimiz cileklerin tadini halen alamadim,tadi tuzu yok sekeri hic yok:) en iyisi Haziran ayini beklemek ve cilek tarlalarinda güzel cilekleri kendimiz toplamak diye düsünüyorum.


cilekli sorbe (4 kisilik)
-500 gr cilek
-150 ml krema
-80 ml su
-1/2 limonun suyu
-120 gr Toz seker
-1 vanilya
-1 yemek kasigi pudra sekeri
hazirlanisi;
  1. Toz seker ,vanilya ve suyu bir tencereye alin,kaynmaya baslayana kadar karistirin,kaynamaya basladigi an kendi halinde kisik ateste 5 dk kaynmasini bekleyip,ocaktan alin ve 1 saat dinlendirin.
  2. yikanmis cilekleri rondada püre haline getirin ve limon suyu ile karistirin
  3. sogumus ve dinlenmis serbet ile cilegi karistirip derin dondurucuya koyun.2 saat durduktan sonra kenarlari kaba yapismis seklinde olan cilekli suyu metal kasik ile iyice karistirin.
  4. hafif cirpilmis kremayi cilege ekleyip yine karistirin ve derin dondurucuya koyun,iki kez birer saatlik arayla cikarip karistin ,en son kapagi olan bir kaba aktarip 6-7 saat derindondurucuda bekletin.

*servis etmeden yarim saat önce hafif cözülmesi icin oda isisinda bekletin


ufak bir not; klaveyemi cogu zaman Türkce karaktere ceviremiyorum.Bu sekliyle mazur görmenizi rica ediyorum

Sevgiler

Nisan 17, 2006

Ye # 9 Yöresel Yemekler /Kayseri Mutfagi

ye9

Bu ay ki etkinligimizin konusu, Sevgili Olsai`nin sectigi "Yöresel Yemekler" ,Saray mutfagindan sonra Yöresel yemekleri`de, yakindan taniyabilecegimi bilmek, inanilmaz keyifli ve mutluluk verici.Sectigi güzel konu ve Ev sahipligi icin cok tessekkür ediyor ve sevgili Olsai`ye kolayliklar diliyorum.
Bu konu icin ,gectigimiz Ekim`de, kuzenimle arkadasimi ziyaret etmek icin gittigim, mutfagina hayran kaldigim,Mantilari,pekmez,pastirma,ceviz sucugu,gliaboru tursusu ile meshur olan Kayseri mutfagini sectim.
Güzel dostum Haticenin bizi iftar icin götürdügü Begendik magazasi`nda, yaptigimiz iftar gözümde canlandi.Bir kasikta bir sürü mantinin olabilecegini, minik mantilari ilk defa orda görmüstüm.Arkadasimin anlattigina göre; eskiden Kayinvalideler ogullarina kiz begenirlerken,gelin adayinin mantiyi nasil yaptigina bakiyorlarmis.Orta okuldayken ,annesinin haftasonlari neden manti yaptirdigini daha iyi anlamis oldum :). Güzel günleri hatirlamak ve nette Kayseri hakkinda daha fazla bilgi edinmeye calisirkenMimar Sinanin`da Kayseri`li oldugunu bilmek cok mutlu etti beni.
Manti disinda, kayseri mutfagina ait neler yapabilirim diye düsünürken,corbayi cok seven kardesimi düsünerek Kesme corba/Aş makarna ile Pazar günü bize gelen, abim ve kuzenlerime ikram edebilmek icin "Tandir Böregi" hazirladik.














Kesme corba ;

minik köfteler icin;
-250 gr kiyma
-1/2 cay kasigi karabiber
-1 cay kasigi tuz

Eriste hamuru icin;
-2 su bardagi un *
-1 yumurta
-1 cay bardagi su
-tuz

diger malzemeler;
-1 corba kasigi tereyag
-2 orta boy sogan
-1.5 bardagi su *
-1.5 bardagi yogurt
-1 tatli kasigi tuz
-7 su bardagi su

servis icin;
-kuru nane ve zeytin yagi

Hazirlanisi;

  1. Kiyma malzemlerini bir kapta karisitirip,findiktan biraz daha ufak olcak sekilde köfteler hazirlayin.
  2. Eriste hamuru icin(bu kismini annem yapti) ;malzemler ile kulak memesi yumusakligindan biraz daha sert olan bir hamur yogurup,Hamuru oklava ile acip, unlayin, ikiye katlayin. İki parmak genisliginde seritler kesin ve daha sonra bu seritleri kibrit çöpü kalinliginda ufak ufak kesin.Hamuru tel süz gece koyup yavasca üzerindeki unlari eleyin.
  3. Teflon tavada sogan ile yagi kavurun. Üzerine 7 su bardağı suyu ilave edin, ve kaynatın. Kaynadıktan sonra köfteleri ve hamuru yavas yavas ilave edin, karistirip 15 dakika kadar pisirin. Tuz ile cirpilmis su+yogurdu(ayran)`i yavasca karistirarak corbaya ilave edin.Bir-iki dk daha kaynatip ocaktan alin.
  4. Servis icin,zeytin yaginda kuru naneyi kavurup üzerine ilave edin.

*kullandigim tüm su bardagi ölcüleri 200 ml.

afiyet olsun..













DSC_2803



TANDIR BÖREGi
Hamur icin ;

-8 su bardagi un

-3 su bardagi su

-4 yemek kasigi zeytin yagi

-2 yemek kasigi yogurt

-250 gr tereyag (eritilmis)

-2 yemek kasigi tahin

-2 kahve kasigi tuz

Harci icin;

-500 gr kiyma

-2 orta boy sogan

-yarim demet maydanoz

-2 yemek kasigi zeytin yagi

-1 cay kasigi kirmizi pul biber

-1.5 tatli kasigi tuz

-1 yumurta ve cörek otu

Hazirlanisi;

  1. tahin ve yag haric tüm malzeme ile(un ve tuz birlikte elenerek) yumusak bir hamur hazirlayin.
  2. üc parcaya ayirip her birini yuvarlak hale getirin,Hamurlari unlanmis bir masada oklava ile yarim cm kalinliginda ve 40 cm capindaResimdeki gibi acin.
  3. eritilmis ve sogumus olan tereyagini tahinle iyice karistirip bölüstürerek,üc Hamura firca ile sürün ve rulo seklinde sarip kendi cevresinde döndürerekSpiralbicimde sarin.Hamurlari bir kaba dizip üzerini strec filmle kapayarak,buzdolabinda 1-2 saat dinlendirin.
  4. Harci icin sogan ve maydanozlari incecik kiyin,Zeytin yagini tavada kizdirip soganlari ilave edin ve pembelesinceye kadar kavurun.Kiyma,tuz,biberi ekleyip karistirarak 5 dk kavurun.Maydanozlarida ekleyip atesten alin.(sogumaya birakin)
  5. dinlenmis hamurlari,unlanmis masada oklavayla yarim cm kalinliginda büyük firin tepsiniz icin acin,yaglanmis tepsinize ilk katini serip üzerine harcin yarisini ilave edin,diger hamuru acip ayni islemi tekrarlayin,ucuncu olarak actiginiz hamuru üzerlerine kaplayip tepsiden tasan hamurlari kesin
  6. yumurta sürüp cörek otu serpin ve önceden isitilmis 180 derecelik firininizda yaklasik 35 dk üzerleri kizarana kadar pisirin.

Afiyet olsun,

önümüzdeki bir hafta icin iyi bir baslangic ve kolayliklar diliyorum...

Nisan 14, 2006

ISGINLI diyet KEK

DSC_2294


ISGINLI KEK (12 kisilik)

-300 gr isgin

-75 gr toz seker

-bir kac damla sivi diyet seker

-1 orta boy muz

-2 yumurta

-1/2 limonun rendelenmis kabugu ve suyu

-1 toz vanilya

-100 gr süzme yogurt

-100 gr tam bugday unu

-100gr un

-3 yemek kasigi irmik

-2 cay kasigi kabartma tozu

-üzeri icin pudra sekeri



hazirlanisi:

  1. yikanmis ve dogranmis ISGINlari , 20 gr toz ve sivi seker ile karistirarak bir kenarda bekletin.
  2. yumurtlari mikserleyip
  3. ezilmis muzu kalan toz seker ,vanilya sekeri ve limon suyu,rendelenmis kabugu ile birlikte karistirin.
  4. ayri bir kabta tam bugday unu ,un,kabartma tozu ve 2 yemek kasigi irmikle birlikte karistirin ve yumurtali karisima ilave edin biraz daha mikserleyip firca ile yaglanmis ve kalan irmik serpilmis 26 cm lik kelepceli kalibiniza dökün
  5. isginlarida kek hamurunun üzerine esit yayarak önceden isitilmis firininizda 40-45 dk pisirin

afiyet olsun,herkese iyi haftasonlari diliyorum...

Nisan 13, 2006

ISGINLI (Ravent)`li Lezzetler

Dilek`ce deMarzipan&Isginli Keki görene kadar bizim evde isginin sadece Receli yapiliyordu,bu tarifle gecen sene anneme süpriz yapmistim. Evde ,eksimsi tatlari en cok annem ve erkek kardesim seviyor ,icinde marzipan`da olunca evdekiler cok sevmis gecen yaz üc kez yapmistik,bu tariften sonra mutfagimiza isgin daha cok girmeye basladi.Bir diger güzel tarifte sevgili Mine`ye ait.Isgin ile ilgili bilgilere bu sayfalaradan bakip, kisacikta olsa biraz bilgilenmek mümkün .Bir diger, güzel bilgilendirici ve tarif iceren kaynak ise sevgili Tijen Hanim`in"Bir Ot Masali" Kitabi.Yakindan tanimaya calistigim isginin bu sene sezonu tam olarak gelmemis olsada, iki farkli tarifle acilis yapmak istedim,isginlar fiyatta indirime gecer gecmez baska tariflerde denemek istiyorum insaallah :) Tariflerden biri diyet Kek ,Weightwatchers diyet programinin Nisan&Mayis sayisina ait olan dergiden aldim. Kek icin yorumlar söyle;(uzun süre bisey yememis biri : "mmm ellerine saglik,güzel olmus".
yemek sonrasi yiyen bir diger kisi :"seker miktari biraz daha fazla olsaydi iyi olurdu"seklinde :) oyuzden isginli kekin ,tarifteki seker miktarini damak tadiniza göre arttirabilirsiniz.Pasta ise bu ay ki :"Backen Spezial "dergisine ait, yag orani bir cok pastaya göre az olmasi ve isginin kattigi eksimsi tat güzeldi , cok malzeme icermesi acisindan herzaman her an yapilabilinir mi birdaha yapar miyim bilmiyorum,isginli baska seyler denemeyi tercih ederim sanirim .








Tarif 24 cm lik kelepceli kalip icindi,bende 20 cm lik kalip ile yaptim,miktarinda degisiklik yapmam ragmen,kremasi fazla geldi.
Ben kendi yaptigim ölcülere göre verecegim tarifi siz dilerseniz kendinize göre arttirabilir veya eksi -ltebilirsiniz .Tatli ve eksiyi bir arada sevenlerin isginli herhangi bir tarifi seveceklerini düsünüyorum..



Isginli Pasta icin malzeme listesi(8 kisilik )
kek icin :
-5o gr.oda sicakliginda tereyag
-75 gr. toz seker
-2 yumurta
-125 gr un
-1 cay kasigi kabartma tozu
-1 vanilya
-5 yemek kasigi süt
ara dolgu icin:
-300 gr.yikanmis ,kücük kücük dogranmis ISGIN
-300 ml visne suyu
-1 paket dr.oetker vanilyali puding
-150 gr toz seker
-10 yemek kasigi soguk su
kremasi icin:
-150 gr labne peynir
-200 ml krema
-200 ml süt
-1 krema sertlestirici
- birbucuk paket Agar agar
-1-2 damla pembe gida boyasi






Hazirlanisi:

  1. 1.kek malzemelerini sirasiyla mikserleyip,önceden yaglanmis 20 cm lik kelepceli kalibiniza ilave edin ve önceden isitilmis 170 derecelik firininizda 20-25 dk pisirin.(yumurta aki ile sarilarini birbirinden ayirir ve un kabartma tozu vanilyayi tel süzgecten birlikte elenirse daha iyi sonuc elde ediliyor)
  2. isginlari visne suyu ile 5 dk kaynatin,vanilyali pudingi ayri bir kapta 10 yemek kasigi su ile karistirip ocaktan aldiginiz isginlara karistirarak ilave edin.Sogumasi icin bir kenarda bekletin.
  3. krema ile krema sertlestiricisini birlikte mikserleyin,labne peyniride ilave edip mikserledikten sonra buzdolabinda bekletin.
  4. soguk süt ile agar agar ´i önce karistirip sonra ocakta 1-2 dk kaynatin.Soguduktan sonra buzdolabina kaldirilan kremaya ekleyip biraz daha mikserleyin
  5. isginli karisimin yarisini kremaya ekleyin gida boyasinida ekledikten sonra karistirin,ve tekrar buzdolabina kaldirin
  6. keki enine ikiye kestikten sonra kalan isginli karisimi kekin bir katina yayin ve üzerini diger kek ile kaplayin.Tortenring ile keki cevreleyip kremayi üzerine ilave edin ve 4-5 saat buzdolabinda dinlendirip,istediginiz gibi süsleyerek, soguk servis edin

afiyet olsun

Nisan 10, 2006

Patates Sufle


Patates Sufleyi sevgili Safran`ninKabak suflesindenesinlerek pazar aksami yapmistim. Vejeteryan veya aksam üzeri cok agir olmayan bir menü icin ideal.

gereken malzeme; (6 kisilik)

-3 patates (orta boyadan biraz daha büyük)

-2 yumurta

-1 su bardagi un *

-1 cay bardagi aycicek veya sizma zeytin yagi

-150 gr mozarella peynir

-1 tatli kasigi kuru nane

-1 silme cay kasigi toz karabiber

-1 cay kasigi kirmizi pul biber

-1 tatli kasigi kabartma tozu

* benim kullandigim su bardagi 200 ml.

Hazirlanisi:

  1. Patatesleri haslayin,kabuklarini soyup küp küp dograyin.
  2. Yumurtalari cirpin,rendelenmis mozarella peynirin yarisindan fazlasini ve diger malzemeleri sirayla ilave ederek karsitrin
  3. patatesleride ekleyip bir iki defa kasikla karistirp daha önceden yaglanmis sufle kaliplarina pay edin,kalan peynirleri üzerine serpistirin (ben birazda kasar peyniri ekledim)
  4. önceden isitilmis 170 derecelik firinda 40 dakika pisirin

Afiyet olsun,herkese kolayliklar diliyorum..

Nisan 07, 2006

Cay saati Pasta # 2














Cay saatinin dogum gününü, dün kutladik,yorumlariyla kutlayan ,güzel temenniler`de bulunan tüm Okuyucu ve Dostlarima tessekkür ediyorum.Ilerleyen Teknoloji belki bir gün online ikram etmeyide mümkün kilar :) simdilik hayal biliyorum ama keske böyle birsey olsa ve edebilseydim.Dün bes cayinda ,türk kahvesi esliginde minik bir kutlama yapildi,aksam babam eve geldiginde ona ikram ettim, önce yemek istemedi ,yüzünün hafif asmasiyla ,ofisinde yaziyi okumus oldugunu anladim,ben gönlünü almaya calisarak zorla yemesini sagladim:)
pastanin begenilmesi ,seker hamuru zahmetle acilsada degdigini bilmek mutlu etti beni,bahar mevsiminde daha hafif pastalari seviyoruz biz ailece fakat ara sira özel günler icinde olsa biseycik olmaz sanirim.




DSC_2546

Pastanin keki /pandispanyasi daha önce bir kac kez yapip begendigim Cikolatali kek`e ait, sos ve acibadem yagi haric kekin malzemeleriyle bir gün önceden pisirdim,ertesi gün enine ikiye böldüm ara katlarina ve disina krema sürerek seker hamuru ile kapladim,kek bir kac gun kalsada yumusakligini kaybetmiyor.Seker hamurunun tarifi Torten dekorationen kitabina ait ben jelatin yerine agar agar`i kullaninca ve bir cok eczane ve pastanelere tarifte yazan glikoz surubunu ariyorum dememe ragmen onlar "Traubenzucker " adi altinda satilan glikozu bir miktar su icinde eriterek yapabilecegimi söyleyince bende öyle yaparim diye düsündüm tüm malzemeleri ekledim hamur yogurabilecek kivamda olmadigini görünce biraz panikledim fakat Pastaci ve Hanimis `in yaptigi yumurta aki, glikoz ve pudra sekeri üclüsünden esinlerek yumurta aki da ilave ettim,agar agar ,yumurta aki,gliserin glikoz iceren bir hamur oldugu icin tam bir tarfi veremiyorum bu konuda daha cok tecbrübe edindikten sonra tarifi ayrintili yazacagim,tezgah uzerinde acilmasida zor oldugu icin bir kac denemeden sonra bunun ancak temiz kuru mutfak örtüsünün üzerinde yapilacagina karar verip güzelce merdane ve oklava yardimi ile acabildim.

pastanin krema malzemeleri;

  1. 1 +1/2 su bardagi krema(schlagsahne)
  2. 50 gr bitter cikolata
  3. 3-4 yemek kasigi badem tozu
  4. br kac damla aci badem yagi (biiter mandel öl)
  5. 1 paket krema sertlestirici
  6. 2 yemek kasigi pudra sekeri

krema,pudra sekeri ve krema sertlestiricisini birlikte mikserledikten sonra, yarisini baska bir kaba alip buzdolabina kaldiryoruz.

benmari usulü erittigimiz cikolata soguduktan sonra,badem yagi ve toz bademle birlikte kremaya ekleyip mikserliyoruz.

pastanin iki katinada sürdükten sonra,buzdolabina kaldirdigimiz kremayi pastanin üzerine ve etrafina kapliyoruz ,en son üzerine actigiimiz seker hamuru ile kaplayip buzdolabinda bir kac saat dinlendiriyoruz

Afiyet olsun ;)


Nisan 06, 2006

Cay Saati 1 Yasinda














Bir yil öncesini hatirladigim`da...,Babam`a senin gibi bende kendime bir sayfa hazirlamak istiyorum diye tutturuyordum,Babam ise herzaman ki kararliligiyla ögrenmen gereken cok sey var onlari ögren yapariz demisti,yapariz diyip belirsiz zamana ertelemesi ,sen bunu unut demek oldugunu cok iyi bildigim icin:), belki yapabildigimi göstermek ,belkide mutfakta gecirdigim keyifli anlarimi daha fazla ertelemeden günlük tutmak amaci ile basladi...Kendi kendime birseyler yaparken sevgiliHatice`nin haberim yokken linklerine eklemesiyle bir cok okuyucuyla bulustu Cay saati. Amatör olarak baslayan ,cok sevdigi Blog Dostlarindan ögrenmesi gereken daha cok seyin oldugu bilinciyle hareket eden, tek amaci paylasmak olan Cay saati,okuyucularinin destegi ve yorumlariyla`da bugüne kadar geldi bundan sonra dahada geliserek paylasimlarin devam etmesi arzusu icinde insaAllah.
Tekonoloji sayesinde Dünya yüz ölcümünün kücülüp adeta Köy gibi olmasi sebebiyle, Blog dostlarimizla kapi komsu olduk adeta ,birbirimizden cok uzaklarda olup bukadar güzel dostlugun kurulmasi ,paylasma arzusu ile dolu olan arkadaslarim/ablalarimla bu dostlugun cok uzun seneler devam edecegine inaniyorum,özellikle birlikte yapilan Yemek etkinlikleri ve Proje `de bunun cok güzel göstergesi.
Bugüne özel olsun diye,ilk defa seker hamuru ile pasta yaptim Hanimis`in dedigi gibi gercekten beter birseymis bu seker hamuru,zorla acilmasina ragmen catlamamasi mutlu etti beni,hamuru renklendirme kismi ise en cok ecrini memnun etti :)
Cay saatini bir yil boyunca yorumlariyla destekleyip motive eden,paylasmayi seven tüm herkese tessekkür ediyorum
sevgiyle kalin
Anasayfa