zopf
malzemesi:
500 gr.Un
1 + 1/2 kahve kasigi tuz
1 kahve kasigi toz seker
60 gr. tereyag (odas isisinda)
15 gr. yas maya
300 ml. süt (yaklasik bir su bardagi +1/4 )
üzeri icin bir yumurta sarisi
hazirlanisi:
bir kaba un koyulur, ortasi havuz gibi yapildiktan sonra,sirasiyla tuz , seker yag koyulur.
yas mayayi ilik sütte erttikten sonra (daha iyi kabarip mayalaniyor),malzemenin icine ilave ediliyor.Un malzemelerle birlikte ortadan yana dogru olcak sekilde yogrulur. Hamur bir kabta sicak bekletilcek sekilde örtülür (yaklasik bir saat bekletiliyor).
örgü kismini ben orjinal haliyle yapmadim, tarifini aldigim kitaptan(TIPTOPF) resmini ekliyorum,dilerseniz bu sekliyle yapabilirsiniz.hamurun üzerine yumurta sarisi sürüldükten sonra,yaglanmis tepside 15-20 dk daha bekletilir,daha sonra önceden isitilmis 220 derecelik firinda 30-40 pisirilir.
hamurun icine yumurta girmemesinin sebebi,ekmegin cok cabuk bayatlanmamasini saglamak .
<< Home