Temmuz 10, 2005

kiraz,kiraz,kiraz :)


Baharın en güzel habercilerinden biri kiraz ağacının çiçekleridir. Dünyanın en eski meyvelerinden kiraz rengi, küpe biçimindeki hoş şekliyle hepimizin en sevdiği meyvelerdendir.Okudugum bir dergide kirazin, A ve C vitaminleri ile zengin oldugu ve Kirazın sapları da halk arasında idrar söktürücü olarak kullanıldigi yaziyordu, bir tv programinda kirazin uyku problemi cekenlere iyi geldigi söylemislerdi.Babamin arkadasi ,mehmet amca cumartesi esiyle kiraz toplamaya gitmisler ,bizim icinde baya toplamislar ,taze kirazi hemen tüketmeden önce pazar günü havanin kapali olmasi sebebiyle ,kiraz günü ilan edip kirazla ,kirazli dondurma,sütlü ayse tatlisi,kirazli kek, ve kiraz kompostosunu denedim...

Sütlü ayse

DSCN3250

tarif: ziyafet dergisi
gerekli malzeme:
- 1 kg süt
-bir kase kiraz
-1 su bardagi toz seker
-2.5 su bardagi un
-bir paket vanilya
-125 gr. margarin
-4 yumurta
-1 kahve fincani sivi yagi
ben yarim ölcü ile yaptim, asagidaki resimdeki tepsi kadar cikiyor
DSCN3248
hazirlanisi:
-margarini eritip sogutun,sivi yagi ve 1.5 su bardagi unu ilave edip yogurun.hazirlanan hamuru yaglanmis firin tepsisine yayin.üzerine cekirdekleri cikartilmis kirazlari dizin
-süt ,tozseker,kalan un ve vanilyayi alip muhallebi kivaminda pisirin.Soguyan muhallebiye yumurtalari ekleyip mikserle cirpin.muhallebiyi tepsideki hamurun üzerine yayin.önceden isitilmis 170 dereceye ayarli firinda üzeri kizaran kadar pisirin,soguyunca dilimleyerek servis yapin.
kirazli dondurma
DSCN3268
tarif :suanne tee (eiscreme)( 6 kisilik)
gerekli malzeme:
-125 gr seker
-160 ml su
-300 gr.cekirdekleri cikartilmis kiraz
-2 yemek kasigi portakal suyu veya limon suyu
-460 gr .cig krema
hazirlanisi:
-seker ve suyu orta dereceli ateste 3 dk kaynatip ,kirazlari ilave edin ve ocagin atesini biraz daha kisarak 10 dk pisirin.bir saat kadar dinlenip soguduktan sonra limon suyunu ilave edin ve tahta kasik yardimiyla hafif ezin.
-bir iki dk mikserlenmis cig kremaya kirazli suyu ilave edin ve bir iki defa karistirin.2 saat kadar derin dondurucuda durduktan sonra baska bir kaba alip iyice karistirin ve tekrar eski kabina alarak kabin kapagin kapatin ve 4-5 saat derin dondurucuda bekletin
kirazli kek
DSCN3203
tarif: ziyafet dergisi,orjinali visneliydi ben kirazli yaptim
gerekli malzeme:
-1 kahve fincani süt
-2 yumurta
-1 su bardagi toz seker
-3.5 yemek kasigi margarin
-1 kabartma tozu
-1 vanilya
-1 su bardagi kiraz
-1 su bardagi un( ben 1.5 su bardagi ile yaptim)
hazirlanisi:
-derin bir kabta süt,yumurta,toz seker ve eritilmis margarini cirpin.unu ,kabartma tozunu ve vanilyayi birlikte tel süzgecten eleyerek,karisima ekleyin.
-cekirdegi cikarilmis kiraz tanelerini hamura ilave edin
-hazirladinginiz hamuru,yaglanmis kek kalibina dökün (12 cm kek kalibi,ufak olmali)
-önceden isitilmis,170 derecelik firinda 25 dk pisirin.
not: derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
kiraz kompostosu
DSCN3239
herkese kolaylik diliyorum,mutlu huzurlu bir haftaya baslamaniz dilegiyle,sevgiler...
Anasayfa