Hangi Vitamin hangi gidada?
A Vitamini: Vücudun gelismesi , göz sagligi , solunum sistemi ve saglikli bir cilt icin gereklidir.
- karaciger,yagsiz et,süt tereyagi,yumurta ,yesil ve sari sebzelerde bulunur.
B Vitamini: B-1,B-2,B-6 ve B-12 vitaminlerini icine alan grubtur.Istah,sindirim ve sinir sistemi icin gereklidir.
- tahillar,yagsiz et,böbrek,yürek,beyin,yerfistigi,tavuk,ceviz,yumurta,kepek ekmegi ve yagli tohumlarda bulunur.
C Vitamini: Vücudun direncini artirir,mikrobik hastalikrdan korur,dokularin ve dis etlerinin sagligi icin lazimdir.
- Portakal,mandalina,greyfurt,limon,havuc,cilek,kavun,taze kirmizi ve yesil biber,beyaz ve kirmizi lahana,maydonoz,kusburnu ve yesil sebzelerde bulunur.
D Vitamini: kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydali bir hale gelmesi,kemiklerin gelismesi icin lazimdir.
- Balikyagi,süt ve tereyaginda bulunur.
E Vitamini : Büyüme ve üreme icin gereklidir.
- Bugday,pirinc,misir,dari,cavdar,marul,soya,yerfistigi,kabak cekirdegi,badem,susam,ceviz,zeytinyagi,aycicek yagi,misirözü yagi,pamukyagi ve yesil sebzelerde bulunur.
K Vitamini: Kanin normal sürede pihtilasmasi icin gereklidir.
- Et,karaciger,domates,kabak,karnibahar,ispanak ve diger yesil yaprakli sebzelerde vardir.
Kalsiyum ve Fosfor: Peynir,yumurta sarisi, yagsiz et, süt yogurt, lahana,limon, maydonoz,soya,dereotu,badem,tahin ve susamda bulunur. Yiyeceklerin emilerek vücuda yararli hale gelmesi icin ikisi birlikte alinmalidir.Biri olmazsa diger ise yaramaz.
Potasyum: Et ,blik,muz ,greyfurt,portakal ve patateste bulunur.
Sodyum ve Klor: Sofra tuzunda vardir.Hücreler,idrar,ter ve kan icin gereklidir.Yemeklerin disinda ayrica kullanmak gerekmez.
Iyot : Deniz baliklari,deniz bitkileri,deniz tuzu ve balikyaginda bulunur. Vücut agirligini saglayan troid bezi icin gereklidir.
Demir ve Bakir: karaciger,beyin,yürek,böbrek,yumurta,et ve balikta vardir.Sayilan yiyeceklerde ikisi birden bulunur,kanin oksijen tasimasi ve karbonhidrati atmasi icin gereklidir.
Magnezyum : Kuru fasulye, soya ve yesil sebzelerde bulunur.Sinir sistemi icin gereklidir.
kaynak: yemek zevki dergisi...
- karaciger,yagsiz et,süt tereyagi,yumurta ,yesil ve sari sebzelerde bulunur.
B Vitamini: B-1,B-2,B-6 ve B-12 vitaminlerini icine alan grubtur.Istah,sindirim ve sinir sistemi icin gereklidir.
- tahillar,yagsiz et,böbrek,yürek,beyin,yerfistigi,tavuk,ceviz,yumurta,kepek ekmegi ve yagli tohumlarda bulunur.
C Vitamini: Vücudun direncini artirir,mikrobik hastalikrdan korur,dokularin ve dis etlerinin sagligi icin lazimdir.
- Portakal,mandalina,greyfurt,limon,havuc,cilek,kavun,taze kirmizi ve yesil biber,beyaz ve kirmizi lahana,maydonoz,kusburnu ve yesil sebzelerde bulunur.
D Vitamini: kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydali bir hale gelmesi,kemiklerin gelismesi icin lazimdir.
- Balikyagi,süt ve tereyaginda bulunur.
E Vitamini : Büyüme ve üreme icin gereklidir.
- Bugday,pirinc,misir,dari,cavdar,marul,soya,yerfistigi,kabak cekirdegi,badem,susam,ceviz,zeytinyagi,aycicek yagi,misirözü yagi,pamukyagi ve yesil sebzelerde bulunur.
K Vitamini: Kanin normal sürede pihtilasmasi icin gereklidir.
- Et,karaciger,domates,kabak,karnibahar,ispanak ve diger yesil yaprakli sebzelerde vardir.
Kalsiyum ve Fosfor: Peynir,yumurta sarisi, yagsiz et, süt yogurt, lahana,limon, maydonoz,soya,dereotu,badem,tahin ve susamda bulunur. Yiyeceklerin emilerek vücuda yararli hale gelmesi icin ikisi birlikte alinmalidir.Biri olmazsa diger ise yaramaz.
Potasyum: Et ,blik,muz ,greyfurt,portakal ve patateste bulunur.
Sodyum ve Klor: Sofra tuzunda vardir.Hücreler,idrar,ter ve kan icin gereklidir.Yemeklerin disinda ayrica kullanmak gerekmez.
Iyot : Deniz baliklari,deniz bitkileri,deniz tuzu ve balikyaginda bulunur. Vücut agirligini saglayan troid bezi icin gereklidir.
Demir ve Bakir: karaciger,beyin,yürek,böbrek,yumurta,et ve balikta vardir.Sayilan yiyeceklerde ikisi birden bulunur,kanin oksijen tasimasi ve karbonhidrati atmasi icin gereklidir.
Magnezyum : Kuru fasulye, soya ve yesil sebzelerde bulunur.Sinir sistemi icin gereklidir.
kaynak: yemek zevki dergisi...
<< Home