zeytinyagli pirasa oturtmasi&mercimekli manti corbasi
Ikisini farkli zamanlarda yapmistim ,gecen hafta burdaki migrosa türkiyeden pirasa geldigini görünce,her nekadar pazardan alinmis gibi kokmasada almadan edemedim,burda maalesef pirasalarin yesil yaprak kisimlari kesilmis ve paketlenmis sekilde satiliyordu
corba bu kis günlerinde icinizi isitsin ve hep sicacik kalin diye sizlere yapildi ;) ama maalesef ikram edemiyorum,deneyip yapanlara afiyet olsun simdiden
Zeytin yagli pirasa oturtmasi :
-3 adet pirasa (yesil yapraksiz)
-2 havuc
-1 + 1/2 cay bardagi bulgur
-2 veya 3 yemek kasigi zeytin yagi
bulguru sicak suda önce yikayip sonrada sicak suda bekletiyoruz
pirasalar ve havuc soyulup yikandiktan sonra ,pirasayi ikiye bölüp ince ince enine kiyiyoruz,havuclarida halka halka dogradiktan sonra ,tencereye sirayla yagi,yag isindiktan sonra pirasalari üzerine havucu ve en üste suyunu süzdügümüz bulguru ilave edip ,tuzunu ve arzuya göre karabiberi ,limonun suyu ekleyip,üzerini su gecmeyek sekilde yaklasik 3/4 su bardagi sicak su ekleyin ve orta ateste kapagi kapali hic karistirmadan suyunu cekene kadar pisirin.
Mercimekli Manti Corbasi
(ziyafet dergisinin 11.sayisina ait)
2 su bardagi dolusu hazir manti
1/2 su bardagi yesil mercimek
3 yemek kasigi zeytin veya aycicek yagi
1 kücük kuru sogan
2 yesil sivri biber
2 domates
1,5 litre sicak su
2 kahve kasigi tuz,karabiber,
1/2 limonun suyu
2 tatli kasigi kuru nane
yesil mercimekleri güzelce yikadiktan sonra kücük bir tencerede hasliyoruz
Sivri biberleri önce halkalar halinde dogradiktan sonra tekrar dörde bölün,domatesleri soyup zar formunda dograyin,yagi orta boy bir tencereye alip ,isitiyoruz.önce sivri biberleri ekleyerek orta isili ateste sürekli karistirarak 2 dk kavurun,domateside katip 2 dk daha kavurun.
sicak suyu ve haslayip süzdügünüz mercimegi de tencereye aktarip,tuz karabiberi serpistitrerek kaynamaya birakin,kaynamaya basladiktan 2-3 dk sonra hazir mantiyi karistirarak ilave edin,15 dk daha kisik ateste pisirin,pisen mantilar suyun yüzeyine cikiyor
corbayi ocaktan alip,limon suyu ve kuru naneyi ilave ettikten sonra karistirin,arzuya göre kirmizi pul bier,kuru reyhanda katabilirsiniz.
Afiyet olsun...
<< Home